Kalciumforrás: Kiemelkedően magas kalciumtartalma segíti a csontok és fogak egészségét, valamint az idegrendszer működését.
Vas és cink: Támogatja a vérképzést és az immunrendszert, segít megelőzni a vérszegénységet.
Omega-3 és linolénsav: Szívbarát zsírsavak, amelyek csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát.
Rostban gazdag: Segíti az emésztést, javítja a bélflóra állapotát, és enyhítheti a székrekedést.
Természetes nyugtató: A népi gyógyászatban a mák pasztáját bőrviszketésre, ízületi fájdalmakra és szem alatti karikákra is alkalmazzák.
Alkaloid-tartalom: Bár a mákgubóból ópium nyerhető, az étkezési célra szánt szemes mák gyakorlatilag nem tartalmaz morfint vagy más alkaloidokat – főleg, ha előre csomagolt, érett mákról van szó.
Tisztítás: Nyers mák esetén érdemes alaposan átmosni és átszitálni, hogy eltávolítsuk az esetleges gubómaradványokat.
Darált formában: Bejglibe, gubába, muffinba, rétesbe
Egészben: Péksütemények tetejére, salátákba, granolába
Gyógyteaként: Áztatva, mézzel ízesítve emésztési panaszokra